VENUS I MART
MITE
Leucònoe va començar a relatar els amors del déu del Sol, Apol·lo.
Diu que va ser el primer déu en veure l'adulteri de Venus i Mart. Apol·lo en saber-ho va decidir revelar-ho al marit de Venus, Vulcà. Aquest, havent perdut el control, va decidir enxampar-los construint unes cadenes, una malla i uns llaços quasi imperceptibles. Els va fer de tal manera que al contacte més lleuger reaccionen. Quan Venus i Mart van reunir-se al llit, la xarxa els captura enmig de les seves abraçades.
Vulcà va fer entrar i contemplar l'escena a tots els déus.
OBRES
Mars and Venus surprised by Vulcan d'ALEXANDRE-CHARLES GUILLEMOT
En aquesta obra s'hi torna a representar tal qual el mite. Venus i Mart al tàlem capturats per la xarxa d'Hefest que els enxampa i a qui també es representa. A la cantonada superior dreta tots els déus convidats observen l'escena. Tots els déus estan clarament identificats pels seus atributs. Sota d'Hefest hi ha dues colomes les quals són animals consagrats a la deessa. Cal remarcar que Ares està totalment vestit, mentre que Venus apareix nua, d'aquí es pot suposar que el pintor hagi recorregut a incloure els ocells, consagrats a la deessa.
1827
Mides: 146’1cm x 113’7cm
Tècnica: Oli sobre llenç
Localització: Indianapolis Museum of Art
Mars and Venus, Allegory of Peace de JEAN FRANÇOIS LAGRENÉE
A la pintura de Lagrenée es veuen als dos déus al tàlem, Mart desarmat per Venus, l'amor. Ella està adormida, observada per ell. Sota el llit jugant amb les armadures del déu hi ha dos coloms, símbols de la pau, en el moment que pinta l'autor, però també un dels atributs pels quals es coneix la deessa. Aquest quadre representa la guerra inutilitzada per l'amor, qui ha guanyat la batalla. Al·legoria a la pau.
1770
Mides: 64’8cm x 54cm
Tècnica: Oli sobre llenç
Localització: The J. Paul Getty Museum
Venus y Marte de CARLO SARACENI
En aquesta escena es veuen als dos déus demostrant-se amor amb petons. Mart està desarmat i nu al igual que la deessa, l'amor triomfa sobre la guerra. Hi ha nens jugant amb la roba i d'altres amb les armes del déu, però hi ha només un que té ales, podria ser Cupido.
1600
Tècnica: Petroli en coure
Mides: 39’5cm x 55cm
Localització: Museo Thyssen-Bornemisza, Madrid
Marte e Venere de LUIGI ACQUISTI
En aquesta escultura torna a estar Venus seduïda per Mart, el seu rostre sembla que busqui la mirada del seu amant. Mart d'altre banda sembla que estigui en posició de defensa, i mirant més enllà de la seva estimada.
Segle XIX
Material: Marbre
Localització: Museo Villa Carlotta, Tremezzo, Itàlia
Venus and Mars de PAOLO VERONESE
A l'obra de Veronese s'observa a Venus i Mart amb vestidures de l'època de l'autor. No s'hi representa el mite tal qual però si la simbologia dels dos déus ja que l'home porta una armadura i el casc, atributs de Mart, i Venus com a deessa de l'amor i la bellesa es podria caracteritzar per l'ideal de bellesa d'aquella època. El nen ajupit agafant la mà de Venus representaria Eros, fill dels respectius déus.
1580
Mides: 126cm x 165’2cm
Estil: Manierisme
Tècnica: Oli, lona
Localització: Scottish National Gallery, Edimburg, Regne Unit
Mars and Venus united by love de PAOLO VERONESE
En aquesta altra obra el mateix pintor sembla escenificar que els dos déus s'hagin trobat en un lloc recòndit, pel cavall que agafa de les regnes un Cupido, i també per les runes del mur, la qual cosa podria simbolitzar que porten el seu amor d'amagat. La deessa nua i el déu armat amb la presència d'Eros, el déu de l'amor. Eros simbolitza la unió d'aquests dos déus. El déu tapa amb una tela el sexe de la deessa i amb el seu cap un dels seus pits; l'altre pit se'l tapa la mateixa deessa. Darrere d'ells en un dels pilars del mur hi ha una estàtua en forma d'home que podria ser Apol·lo ja que ell va ser qui els va enxampar el primer cop.
1570
Mides: 161cm x 205’7cm
Estil: Manierisme (Renaixement tardà)
Tècnica: Oli, lona
Venus i Mart de COSTANTINO CEDINI
En aquesta obra si s'hi representa el mite ja que plasma el moment en el que Venus i Mart són enxampats per la xarxa mentre es donen petons. A la cantonada superior esquerre sembla que hi estiguin els déus veient-los. Apareixen símbols com els coloms consagrats a la deessa i el buirac del déu, aquest va desarmat.
Segle XVIII/XIX
Localització: Palazzo Emo Capodilista, Padua, Itàlia
Venus i Mart
S'observen els dos déus, Mart es reconeix pel casc i l'escut, al costat de Venus hi ha un nen amb ales i el que sembla ser una fletxa, representat com a Eros o Cupido a la mitologia romana.
Segle I aC
Casa de Mart i Venus, Pompeia
Localització: Nápols
Venus y Marte de ANTONIO CANOVA
A l'escultura hi apareixen els dos déus, totalment identificats. Venus es deixa caure sobre els braços de Mart, simbolitzant que l'amor intenta seduir a la guerra, tot i que no ho aconsegueix del tot, ja que Mart segueix amb la seva actitud vigilant, i recolzat en la llança, però alhora agafant la cintura de Venus.
1820 - 1830
Mides: 233cm x 125cm
Material: Marbre
Localització: Museo del Prado, Madrid
Vulcan surprises Mars and Venus de JEAN LE PAUTRE
Al gravat de Le Pautre també s'hi representa el moment de l'enxampada a Venus i Mart encara que en aquesta obra no s'hi observa la xarxa que utilitza Hefest al mite per poder captura-los. La presència dels déus és clara ja que al·ludeix la baixada de l'Olimp a l'habitació dels amants amb un gran núvol provinent del cel.
Segle XVII, c.1650
Mides: 15cm x 20’5cm
Estil: Barroc
Tècnica: Aiguafort
Venus and Mars de SANDRO BOTTICELLI
Mart extasiat i rendit davant els encants de Venus, desarmat, despullat i adormit com si acabessin de fer l'amor. Venus vestida sembla mirar al déu. Venus i Mart envoltats de sàtirs,que podrien simbolitzar el desig, la passió, el descontrol, o la rendició de la guerra davant l'amor.
1485
Estil: Quattrocentista italià
Mides: 69cm (alt) x 173cm (ample)
Tècnica: Mixta entre oli i temple sobre taula
Localització: National Gallery, Londres
Venus, Marte y Cupido de PIERO DE CÓSIMO
Venus i Mart desvestits, ell adormit i desarmat, ella sembla mirar-lo a ell. A braços de Venus hi ha un nen que sembla Cupido, fill d'ambdós. A l'alçada d'ella hi ha dos coloms, un de blanc i un de marró; el blanc simbolitzaria a la deessa, l'amor i la pau i l'altre representa al déu de la guerra, es complementen. Al costat del nen sobre Venus també apareix un conill, simbolisme de la maternitat. Darrere, en un segon pla hi ha Cupidos que juguen amb les armes del déu de la guerra.
Mides: 71cm x 179cm
Tècnica: Oli sobre taula
Localització: Museu Estatal de Berlín
Marte y Venus sorprendidos por Apolo de CLERK
Aquest quadre encara que sembla una escena més medieval o en un context d'aquella època representa el moment en el que són enxampats per la xarxa i Hefest i la resta de déus miren l'escena. Mart està despullat abraçant a Venus també nua sobre el llit. El déu encara que està nu porta el casc posat, podria simbolitzar que sempre està disposat per la guerra. A sobre del llit hi ha un nen petit amb ales i una fletxa, Cupido. Al costat del tàlem hi ha Hefest amb les xarxes a la mà. I finalment a la cantonada superior esquerre s'obra un núvol del qual apareixen tots els déus per observar l'escena dels amants, però d'una manera central es veu Apol·lo, representat com a déu del Sol.
Venus and Mars surprised by Vulcan/ Venus y Marte descubiertos por los dioses de JOACHIM A. WTEWAEL
Venus i Mart al llit nus i fent l'acte sexual són sorpresos per tot els déus, aquesta vegada també involucrats totalment a l'escena ja que estan a l'habitació. Mart està desarmat i la seva expressivitat és molt notable. Tots els déus estan representats amb els seus atributs, d'aquesta manera és més fàcil a l'hora de poder reconèixer qui és qui. Només un déu mira als dos amants descaradament; els altres són partíceps del que ha passat però no miren, són representats a l'escena de manera juganera.
1604 - 1608
Tècnica: Petroli sobre coure
Localització: The J. Paul Getty Museum
Vulcà sorprenent Venus i Mart de JACOPO TINTORETTO
Hefest sembla que estigui tapant a la deessa nua amb un vestit o llençol, Mart armat està amagat sota el que sembla ser una taula, mira l'escena del marit i la seva amant. Eros està estirat en un bressol i sembla que estigui adormit. La llum es focalitza en la deessa.
1551
Tècnica: Oli sobre llenç
Mides: 135cm x 198cm
Localització: Alte Pinakothek, Múnic
Venus i Mart d'ELSA DAX
L'autora separa als dos déus en dos paisatges. Representa a Mart, déu de la guerra, com un déu fosc, més palès pels colors blaus i freds, a més del paisatge que l'acompanya, que representa la nit. Venus, deessa de l'amor, és representada amb colors més vius i càlids encara que l'escena és al capvespre. Sembla que estigui sobre una petxina gegant a la qual sembla haver-hi un peix i un ocell, està envoltada de plantes i animals d'aigua.
2008
Tècnica: Oli sobre llenç
Mides: 60’2cm x 91’3cm
Localització: Walker Art Gallery, Liverpool Museum
COMPARACIÓ
Els quadres representen diferents escenes sobre el mite encara que sempre es centren en l'escena més important. La majoria representen el moment en el qual els dos déus són enxampats enmig de les seves abraçades i la minoria, d'ells dos només. Tots els autors volen representar l'amor entre ells, siguin enxampats o no, mostrant un amor prohibit i d'amagades, l'amor i la guerra aquesta és l'essència del mite. En cap obra apareix el nom de cap déu ja que són representats amb els seus atributs i símbols amb els quals poden ser identificats. A les obres també apareix molt Eros, déu de l'amor i fill nascut per la unió de Venus i Mart, en algunes versions, en d'altres una divinitat primigènia, nascuda de Caos.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada